Η τυρένια Πάσχα της οικογένειας Τολστόι

Η συνταγή αυτή της τυρένιας Πάσχα χρονολογείται από το 1889 και προέρχεται από το περίφημο βιβλίο μαγειρικής της Σοφίας Αντρέγιεβνα Τολστάγια, της συζύγου του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα και στοχαστή, Λέοντα Τολστόι. Η δοσολογία, που αναφε-ρόταν στο βιβλίο, ήταν στην πραγματικότητα τριπλάσια από αυτήν που παρουσιάζεται εδώ, μια και η οικογένεια Τολστόι ήταν πολυμελής και επίσης πολύ συχνά φιλοξενούσε επισκέπτες και φίλους.

Η συνταγή γίνεται γρήγορα, γιατί την Μεγάλη Εβδομάδα στη Γιάσναγια Παλιάνα οι προετοιμασίες για το πασχαλιάτικο τραπέζι ήταν πολλές, η ετοιμασία και το ψήσιμο των κουλιτσί – των ρωσικών τσουρεκιών, το βάψιμο των αυγών, η προετοιμασία γαλατόπιτας, βραστού χοιρινού, του πασχαλινών κέικ και μπλινί κλπ, και δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο.

Τα υλικά μας
1 κιλ. μυζήθρα
300 γραμ. κρέμα γάλακτος
400 γραμ. σμετάνα
150 γραμ. φρέσκο βούτυρο
150 γραμ. ξανθές σταφίδες (σουλτανίνα)
150 γραμ. μαύρη σταφίδα
σπόρους από μισό κλωναράκι βανίλιας (ή εναλλακτικά 4 φιαλίδια σκόνης βανίλιας)
1 κ.γλ. ζάχαρη
λίγο αλάτι

Προετοιμασία
1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε την μυζήθρα, την σμετάνα, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
2. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τους μισούς σπόρους από το κλωναράκι βανίλιας ή την σκόνη βανίλιας, την ζάχαρη και το αλάτι.
3.  Προσθέτουμε την μυζήθρα και την σμετάνα.
4. Τοποθετούμε το μίγμα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο εσωτερικά έχουμε καλύψει με ένα μεγάλο κομμάτι, ελαφρά υγρό, τουλπάνι (μαλακή γάζα ή ύφασμα με αραιή ύφανση που χρησιμοποιείται για να σουρώνουμε από περιττά υγρά). Περισσότερες πληροφορίες δείτε στη συνταγή για την αυτοκρατορική πάσχα.
5. Σκεπάζουμε και από πάνω με τουλπάνι και τοποθετούμε ένα βαρύ σκεύος για να πιέζει το μίγμα να στραγγίσει από τα υγρά του. (Σήμερα) αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 12 ώρες.
6. Πριν σερβίρουμε την Πάσχα την στολίζουμε σχηματίζοντας τα γράμματα Χ.Β. που είναι τα αρχικά των λέξεων Χριστός Βασκριέσε και σημαίνουν Χριστός Ανέστη.

Στο σπίτι των Τολστόι σέρβιραν την τυρένια Πάσχα με τσάι από βότανα (και όχι το σύνηθες μαύρο τσάι) και σπιτικά γλυκά, όπως φραγκοστάφυλο, βατόμουρο ή φράουλα, που παρασκεύαζαν στην Γιάσναγια Παλιάνα.

Καλή επιτυχία,
Χαρούμενο και φωτεινό Πάσχα!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.