Θέατρο Μπολσόι – βραδιά μπαλέτου

Πηγή : bolshoi.ru

Μπαλέτο        : Marco Spada ή Η κόρη του ληστή
Μουσική         : Daniel Auber (1857)
Χορογραφία : Pierre Lacotte

Υπόθεση

Πράξη I – Σκηνή 1
Αφού συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν ένα γάμο, οι αγρότες διαμαρτύρονται στον κυβερνήτη της Ρώμης για τα αδικήματα του  Marco Spada. Παρόλο που ποτέ δεν τον είχαν δεί, οι φήμες για τις ληστείες που πραγματοποιούσε στην περιοχή ήταν καυτό θέμα συζήτησης.

Στο χωριό μπαίνει ένα σύνταγμα από ιππείς. Ο κόντε Pepinelli, καπετάνιος των ιππέων μένει γοητευμένος από την ομορφιά της κόρης του κυβερνήτη, της Marchesa Sampietri. Αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι λογοδοσμένη με τον πρίγκιπα Φρεντερίτσι.

Εκμεταλλευόμενος την περίσταση, ο Marco Spada, που βρίσκεται ιγκόγκνιτο ανάμεσα στο πλήθος, αδειάζει τις τσέπες των συγκεντρω-μένων. Γενική αναστάτωση! Η βροχή διασκορπίζει το πλήθος. Ο μοναδικός άνθρωπος που μένει στην πλατεία είναι ο καλόγερος Borromeo, τον οποίο ο Marco Spada “αλαφρώνει” από τα χρήματα που μάζεψε από τις ελεημοσύνες.

Πράξη I – Σκηνή 2
Η Marchesa (η κόρη του κυβερνήτη), ο κυβερνήτης και ο κόντε Pepi-nelli (ο αρχηγός των ιππέων), κάνουν μια βόλτα στο βουνό και χά-νονται, χωρίς να το γνωρίζουν, στην περιοχή που είναι κρησφύγετο του Marco Spada.

Η Angela, η κόρη του ληστή, αγνοεί τις παράνομες δραστηριότητες του πατέρα της. Με την πεποίθηση ότι κανένας δεν είναι στο σπίτι, οι σύντροφοι του Spada καταφθάνουν ξαφνικά στο δωμάτιο, αλλά στην συνέχεια, εξίσου γρήγορα, εξαφανίζονται.

Ο Pepinelli, ο οποίος τα έχει δει όλα, προειδοποιεί τον Spada ότι στο σπίτι του εισέβαλαν ληστές. Οι ιππείς παίρνουν τις θέσεις τους, οι παγίδες στο πάτωμα ανοίγουν, οι πίνακες στους τοίχους μετακινούν-ται – αλλά αυτή τη φορά για να αποκαλύψει στους κατάπληκτους επι-σκέπτες ένα φορτωμένο τραπέζι και σαγηνευτικές νέες γυναίκες!

Πράξη ΙΙ – Σκηνή 1
Ο Κυβερνήτης προσκαλεί τον Marco Spada και την Angela σε μια χορεσπερίδα. Την ίδια στιγμή που ο πρίγκιπας Φρεντερίτσι είναι έτοιμος να ζητήσει από τον Spada το χέρι της κόρης του σε γάμο, εμφανίζεται ο καλόγερος Borromeo και παραπονιέται σε όλους ότι τον λήστεψαν και ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον κλέφτη. Ο Spada αποφασίζει ότι είναι καιρός να εξαφανιστεί αλλά, πριν το κάνει, ο Borromeo τον αναγνωρίζει.

Επιτέλους η Angela καταλαβαίνει τι έχει συμβεί και συντετριμμένη λέει στον Πρίγκιπα Φρεντερίτσι ότι δεν μπορεί να τον παντρευτεί. Ο πρίγκιπας έξαλλος ανακοινώνει τον αρραβώνα του με την Marchesa. Τώρα είναι η σειρά του κόντε Pepinelli να αναλάβει δράση.

Πράξη ΙΙΙ – Σκηνή 1
Ο κόντε Pepinelli αποφασίζει για τελευταία φορά να δηλώσει την αγάπη του στην Marchesa, αλλά αυτή έχοντας ήδη πάρει τις αποφά-σεις της, έρχεται να τον συναντήσει με το νυφικό της. Ξαφνικά οι λη-στές εμφανίζονται και απαγάγουν και τους δυό.

Πράξη ΙΙΙ – Σκηνή 2
Περιτριγυρισμένος από τους φίλους του ο Marco Spada, με έκπληξη βλέπει την κόρη του Angela με την περιβολή ληστή. “Στη ζωή ή στον θάνατο! Αποδέχομαι τη μοίρα μου και θέλω να ζήσω εδώ μαζί σας”, λέει η Angela.
Στη συνέχεια ο Borromeo εξαναγκάζεται να παντρέψει την Marchesa και τον Pepinelli.

Από μακρυά ακούγονται οι ιππείς που πλησιάζουν και οι ληστές καταφεύγουν σε μια σπηλιά, αφού πρώτα πάρουν μαζί τους τον πρίγκηπα Frederici και τον κυβερνήτη, που τους συναντούν τυχαία στο δρόμο τους.

Όμως, η Angela παρεμβαίνει και σώζει τις ζωές τους. Πυροβολισμοί ακούγονται κάπου κοντά και ο Marco Spada τραυματίζεται θανάσιμα. Εμφανίζεται τρικλίζοντας και, πριν πεθάνει, εξομολογείται στους αποσβολωμένους στρατιώτες ότι η Angela δεν είναι η κόρη του. Με αυτό το ψέμα την σώζει από τη σύλληψη και αφήνει το δρόμο ανοι-κτό για το γάμο της με τον πρίγκιπα Φρεντερίτσι.

Δείτε την παράσταση 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.