Σαλάτα με ρέγγα και λαχανικά

Σαλάτα-με-ρέγγα-και-λαχανικά.Η ρέγγα είναι από τα πιο απαραίτητα συστατικά στο μενού κάθε ρωσικού τραπεζιού. Η αλμύρα της κάνει κάθε πιάτο πικάντικο και δυνατότερη την επιθυμία για βότκα.
Η σαλάτα με ρέγγα και λαχανικά, ή στα ρωσικά ρέγγα με γούνα (σιλιόντκα πατ σούμπαϊ ή απλούστερα σούμπα), είναι η κύρια σαλάτα στο πρωτοχρονιάτικο ρωσικό τραπέζι. Μπορούμε όμως να την ετοιμάζουμε κάθε φορά που θέλουμε να φιλέψουμε τους καλεσμένους μας με κάτι εξαιρετικό.

Τα υλικά μας

2 ρέγγες ή 4 φιλέτα ρέγγας (καπνιστή, σε λάδι, μαριναρισμένη με ξύδι ή με αλάτι,)
3 πατάτες μεσαίου μεγέθους
2-3 παντζάρια
3-4 καρότα
2 βρασμένα αυγά
1 κρεμμύδι
2 πράσινα μήλα ή ξινόμηλα
200γραμ. μαγιονέζα
Αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει το βράσιμο των υλικών που χρειάζονται βράσιμο και μετά το κόψιμό τους σε πολύ μικρά κομματάκια.
1. Καθαρίζουμε τη ρέγγα, ξεχωρίζουμε τα φιλέτα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Το να αγοράσουμε φιλέτο ρέγγας θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.
2. Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό. Τα παντζάρια τα βράζουμε ξεχωριστά προσθέτοντας στο νερό χυμό λεμονιού για να διατηρήσει το παντζάρι το έντονο χρώμα του.
3. Κόβουμε τα λαχανικά μας (πατάτες, καρότα, παντζάρι, κρεμμύδι) και τα αυγά σε μικρά κομμάτια ή τα περνούμε από τον τρίφτη. Τα κρατούμε ξεχωρισμένα. Το ίδιο κάνουμε και με το μήλο, το οποίο το βρέχουμε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.
4. Εάν θέλουμε, ζεματούμε το κρεμμύδι με καυτό νερό για να φύγει η αψάδα του. Στραγγίζουμε καλά.

Για να απογειώσουμε τη γεύση της σαλάτας μας, μπορούμε νωρίτερα να μαρινάρουμε τα παντζάρια και το κρεμμύδι σε αλάτι, ζάχαρη και χυμό λεμονιού.

Το δεύτερο βήμα είναι να τοποθετήσουμε ένα-ένα τα υλικά μας σε στρώσεις σε μια πιατέλα, με την βοήθεια ή χωρίς μιας κυλινδρικής φόρμας χωρίς πάτο.

Αλατοπιπερώνουμε τα υλικά μας πριν τα στρώσουμε και μετά αλείφουμε κάθε στρώση με λίγη μαγιονέζα.

5. Η πρώτη στρώση γίνεται με την μισή ποσότητα της πατάτας. Ακολουθεί η μαγιονέζα και μετά η ρέγγα και το κρεμμύδι. Και πάλι μαγινέζα.
6. Στη συνέχεια τοποθετούμε μια στρώση με όλο το καρότο, πάλι μαγιονέζα και ακολουθούν μια στρώση με τη μισή ποσότητα του παντζαριού και τα αυγά.
7. Προ-προτελευταία στρώση είναι η υπόλοιπη ποσότητα από τις πατάτες, μετά το μήλο και τελευταία την υπόλοιπη ποσότητα από τα παντζάρια.
8. Εάν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει φόρμα, μπορούμε να καλύψουμε τη σαλάτα με μαγιονέζα και σκεπασμένη να την βάλουμε στο ψυγείο. Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα, την βάζουμε σκεπασμένη κατ΄ευθείαν στο ψυγείο. Στην περίπτωση αυτή δε χρειάζεται η επικάλυψη με μαγιονέζα, γιατί βγάζοντας τη φόρμα, μετά το ψυγείο, θα αποκαλυφθούν οι χρωματικές λωρίδες από κάθε υλικό. Η ρέγγα με γούνα πρέπει να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες. Αλλά και από την προηγούμενη εάν είναι έτοιμη, ακόμη καλύτερα.

Πριν το σερβίρισμα μπορούμε να στολίσουμε την «ωραία γούνα» της ρέγγας μας με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η ρέγγα, ρέγγα με γούνα, θα τραβήξει την προσοχή όλων. Καλή όρεξη!