Εύκολο ρωσικό πασχαλινό τσουρέκι

Το κουλίτς είναι το πασχαλινό εορταστικό ψωμί των Ρώσων και των ανατολικών Σλάβων γενικά. Γίνεται με σιταρένιο αλεύρι και μαγιά και είναι ελαφρά γλυκό. Κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό τσουρέκι.

Η συνταγή αυτή έχει δύο νεωτεριστικά στοιχεία: πρώτον είναι χωρίς μαγιά για να γίνεται γρήγορα και δεύτερον εκτός από σιταρένιο αλεύ-ρι χρησιμοποιούμε και καλαμποκίσιο κι αυτό επηρρεάζει την γεύση, το άρωμα, αλλά και το χρώμα του εορταστικού αυτού ψωμιού, που γίνεται πιο κιτρινωπό.

Το κουλίτς με καλαμποκίσιο αλεύρι και χωρίς μαγιά γίνεται αφράτο, εύθρυπτο, οι σταφίδες και τα κόντιτα του δίνουν χρώμα και το τρίμμα και ο χυμός του πορτοκαλιού αφήνουν ελαφρώς υγρή υφή και άρω-μα εσπεριδοειδών.

Τα υλικά μας
(για δύο μεταλλικές στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 12εκ. και ύψους 10εκ.)

250 γραμ. καλαμποκίσιο αλεύρι
200 γραμ. σιταρένιο αλεύρι
300 γραμ. βούτυρο
6 αυγά
200 γραμ.κρέμα γάλακτος (10%-33%)
200 γραμ. κόντιτα
200 γραμ. σταφίδα
200 γραμ. ζάχαρη άχνη
το τρίμμα από την φλούδα ενός πορτοκαλιού
τον χυμό ενός πορτοκαλιού
20 γραμ. baking powder
3 κάψουλες βανιλίνη
λίγο αλάτι

Προετοιμασία

  1. Χτυπούμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε στο μίξερ κουταλιά-κουταλιά την άχνη ζάχαρη.
  3. Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  4. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν στο μίξερ.
  5. Προσθέτουμε το τρίμμα και τον χυμό του πορτοκαλιού.
  6. Παράλληλα, σε μια λεκάνη χύνουμε τα δύο αλεύρια, το baking powder, την βανιλίνη, τα ανακατεύουμε καλά και οπωσδήποτε τα κοσκινίζουμε.
  7. Προσθέτουμε το αλεύρι στο μίξερ και συνεχίζουμε να αναμειγνύ-ουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιογενής μάζα.
  8. Κατά την διάρκεια της ανάμειξης χύνουμε λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος.
  9. Μόλις είμαστε έτοιμοι, προσθέτουμε τα κόντιτα και την σταφίδα, τα οποία προηγουμένως έχουμε αφήσει για πολλές ώρες σε κονιάκ, και τα έχουμε στραγγίσει και σκουπίσει καλά με χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε απαλά.
  10. Χτυπούμε σε πολλές στροφές στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών, αφού προσθέσουμε λίγο αλάτι, μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει σφικτή υφή.
  11. Μεταφέρουμε με την σπάτουλα σταδιακά τη μαρέγκα στο μίγμα του κουλίτς και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω απαλά για να αφρατέψει η ζύμη.
  12. Καλύπτουμε τα τοιχώματα και την βάση κάθε φόρμας με λαδό-χαρτο, λαδώνουμε ελαφρά τις επιφάνειες και τις γεμίζουμε μέχρι το μισό του ύψους τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C περίπου για 60 λεπτά.
  13. Αν χρησιμοποιήσουμε χάρτινες φόρμες (από αυτές που υπάρ-χουν τέτοια εποχή στα καταστήματα με ρωσικά προϊόντα) και για αυτές θα κάνουμε το ίδιο, μόνο που στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούμε 4 φόρμες διαμέτρου 9εκ. και ύψους 9εκ.

Βγάζουμε το κουλίτς από την φόρμα όταν είναι να το σερβίρουμε, ώστε να μην στεγνώσει. Το κόβουμε οριζοντίως, αρχίζοντας από χαμηλά, οπότε διατηρεί τον στολισμό του, απλώς “κονταίνει”.

Στολίζουμε τα κουλιτσί με άχνη ζάχαρη ή συνηθέστερα με λευκό γλάσο το οποίο πασπαλίζουμε με χρωματιστή ζάχαρη, νιφάδες ζαχαρο-πλαστικής και ξηρούς καρπούς.

Καλή επιτυχία και γεια στα χέρια σας!
Να έχετε ένα χαρούμενο και φωτεινό* Πάσχα!

*όπως λένε οι Ρώσοι

Please follow and like us: