Λαχταριστή σούπα κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι ένα υπέροχο λαχανικό για να μαγειρέψεις πολλά πιάτα, όπως πουτίγκες, πίτες, επιδόρπια, να την συνδυάσεις με κρέας, να δώσεις χρώμα σε σαλάτες, να κάνεις λαχταριστές σούπες, όπως αυτή που ακολουθεί.

Τα υλικά μας
λίγο κοτόπουλο για να κάνουμε ζωμό
400 γραμ. καθαρισμένης κολοκύθας 
200 γραμ. καρότα
150 γραμ. πράσινο κολοκύθι
1/2 κρεμμύδι
20 γραμ. τζίντζερ 
1 κ.σ. βούτυρο 
200 ml γάλα καρύδας
χυμός 1/2 πορτοκαλιού
χυμός 1/3 λεμονιού
3-4 κ.σ. σόγια σως
1 φύλλο δάφνη
ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα
καπνιστή πάπρικα
μερικές πολύ λεπτές φετούλες καπνιστό μοσχάρι
2-3 φυλλαράκια βασιλικού

Προετοιμασία
1.     Προετοιμάζουμε τον ζωμό. Βράζουμε το κοτόπουλο με την δάφνη, ένα μικρό κομματάκι τζίντερ και 3 κ.σ. σόγια σως.
2.     Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και την σωτάρουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια και το τζίντζερ ψιλοκομμένο.  Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά.
3.     Τα καρότα ταιριάζουν με την κολοκύθα στην γλυκύτητα και χρώμα. Το τζίντζερ κάνει την γεύση πιο πικάντικη. Τα λαχανικά θα πρέπει να ροδίσουν και να ενωθούν η γεύση και το άρωμά τους. Αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε μια κ.σ. βούτυρο και τον χυμό μισού πορτοκαλιού.
4.     Προσθέτουμε τόσο ζωμό  όσος χρειάζεται ίσα για να καλυφθούν τα λαχανικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο. θα χρειαστούν περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
5.     Όταν τα καρότα είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε 200 ml γάλα καρύδας. Το προτιμούμε γιατί έχει καλύτερη συμπεριφορά στον βρασμό από την κρέμα γάλακτος και δίνει μια διαφορετική γεύση.
6.     Για να εξισορροπήσουμε την γλυκύτητα των καρότων και της κολοκύθας ρίχνουμε λίγο λεμόνι, μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και αν μας αρέσει μία κουταλίτσα σόγιας σως.
7.      Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν όλα μαζί για 1-2 λεπτά και απομακρύνουμε την σούπα από την φωτιά.  Η γεύση της σούπας είναι ισορροπημένη μεταξύ γλυκού, ξινού και πικάντικου.  Μπουρούμε να  την αφήσουμε ως έχει.  
8.     Αν όμως μας αρέσει ο κουρκουμάς, ταιριάζει να προσθέσουμε μερικές πρέζες και να απογειώσουμε την γεύση.  Με τον κουρκουμά ενισχύουμε και το χρώμα της σούπας.   
9.     Κατόπιν ομοιογενοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός. Ελέγχουμε το αλάτι και αν η σούπα είναι πηκτή κατά τη γνώμη μας, προσθέτουμε λίγο ζωμό.

Σερβίρουμε και διακοσμούμε το πιάτο με καπνιστή πάπρικα και πολύ λεπτές φέτες καπνιστού μοσχαριού.

Μια ωραία σούπα με ασυνήθιστο συνδυασμό γεύσεων και με λεπτή κρεμώδη υφή που είναι βέβαιο ότι θα σας ευχαριστήσει.
Καλή όρεξη!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.