Πίτα με ψάρι

Πίτα με ψάρι.Η  πίτα με ψάρι είναι το παραδοσιακό ρω-σικό εορταστικό πιά-το την ημέρα του Ευαγγελισμού. Για να την φτιάξουμε, χρησι-μοποιούμε φρέσκα ή κατεψυγμένα κομμά-τια φιλέτου από διά-φορα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό, η πίτα γίνεται νοστιμότερη. Η γεύση της είναι απαλή, ευχάριστη κι ασυνήθιστη.

Οι Ρώσοι πάντα τιμούσαν ιδιαίτερα την ημέρα του Ευαγγελισμού, με την οποία θεωρούσαν ότι ξεκινά η άνοιξη. Την ημέρα αυτή χαλάρωνε η νηστεία και δεν εργαζόταν κανείς. Υπάρχει μάλιστα και η παροιμία: “Την ημέρα αυτή, τα κορίτσια την πλεξούδα τους δεν πλέκουν και τα πουλιά φωλιές δεν ξεκινούν”.

Τα υλικά μας
Θα χρειαστούμε 2 φύλλα κουρού. Αν όμως, έχουμε τη διάθεση και τον χρόνο, μπορούμε να ετοιμάσουμε την δική μας νηστίσιμη ζύμη με μαγιά.

Για τη ζύμη
700-800 γραμ. αλεύρι πολύ καλής ποιότητας
50 γραμ. φρέσκια μαγιά
2 κούπες χλιαρό νερό
2 κ.σ. ζάχαρη
4-5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση
11/2 κιλ. φιλέτο από διάφορα ψάρια (σολομός, πέστροφα, πέρκα ή γλώσσα ή όποιο άλλο φιλέτο ψαριού βρούμε )
5 κρεμμύδια
1 κούπα ρύζι
Βούτυρο (ή ελαιόλαδο) για να σωτάρουμε το κρεμμύδι και το ψάρι

Προετοιμασία
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη με μαγιά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει ή ξεπαγώνουμε τα έτοιμα φύλλα. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την γέμιση.
2. Κόβουμε τα φιλέτα των ψαριών σε κομμάτια και τα σωτάρουμε στο βούτυρο.
3. Σωτάρουμε το κρεμμύδι  και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη για να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι για περισσότερο άρωμα και χρώμα.
4. Βράζουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε με το σωταρισμένο κρεμμύδι.
5. Την μισή ποσότητα του ψαριού την κόβουμε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και την ανακατεύουμε με το βρασμένο ρύζι και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε.
6. Αν κάνουμε τη δική μας ζύμη, χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου δύο ίσα μέρη για να ανοίξουμε 2 φύλλα πάχους 1 εκατ. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε τα έτοιμα φύλλα και είμαστε έτοιμοι πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα.
Και στις δύο περιπτώσεις κρατούμε στην άκρη λίγο ζυμαράκι για να το πλάσουμε και να στολίσουμε την πίτα από πάνω.
7. Αλείφουμε με βούτυρο ή λάδι και πασπαλίζουμε με αλεύρι το ταψί μα και μεταφέρουμε σ’ αυτό το πρώτο φύλλο. Στρώνουμε καλά και τρυπούμε με ένα πηρούνι.
8. Απλώνουμε την γέμιση, μετά μερικά κομμάτια ψαριού και μετά πάλι μια στρώση από την γέμιση με το ψάρι, το ρύζι και το κρεμμύδι.
9. Καλύπτουμε την πίτα μας με το δεύτερο φύλλο ενώνοντας καλά τα άκρα των δύο φύλλων. Αλείφουμε με δυνατό και γλυκό μαύρο τσάι.
10. Στολίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λουλουδάκια, φύλλα ή άλλα σχέδια από ζυμάρι, τα οποία επίσης αλείφουμε με τσάι.
11. Ψήνουμε στους 180ᵒ-200ᵒ C. Μετά το ψήσιμο καλό είναι να αλείψουμε την πίτα με λίγο λιωμένο βούτυρο με ένα πινελάκι.

Σερβίρουμε την πίτα μας ζεστή και την απολαμβάνουμε, κατά τα ρωσικά πρότυπα, είτε με ζωμό ψαριού, είτε με γλυκό μαύρο τσάι.

Please follow and like us: