πειραγμένη μελιτζανοσαλάτα ή χαβιάρι λαχανικών

Πουρές λαχανικών ή πειραγμένη μελιτζανοσαλάτα.Η πειραγμένη μελιτζανοσάλατα ή χαβιάρι λαχανικών ή για τους Ρώσους χαβιάρι (ικρά) μελιτζάνας ή χαβιάρι των φτωχών είναι ένα εύγεστο και εύκολο ορεκτικό.
Κάθε νοικοκυρά έχει τη συνταγή της, και καθεμιάς η ικρά έχει την δική της μοναδική γεύση, θαρρείς κι η προσωπικότητα της νοικοκυράς ανακατεύεται και αυτή με τα υλικά της συνταγής της.

Τα υλικά μας

1 κιλ. μελιτζάνες
750 γραμ. ντομάτες
1/2 κιλ. κρεμμύδια
1/2 κιλ. καρότα
1/2 κιλ. πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
1-2 καυτερές πιπερίτσες*
2 κ.σ. κοφτές αλάτι
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
350-400 γραμ. λάδι
2-3 κ.σ. λευκό ξύδι

Προετοιμασία
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους. Αν θέλουμε τις καθαρίζουμε, αν θέλουμε όχι. Αν δεν τις καθαρίσουμε, η ικρά παίρνει εκείνο το χαρακτηριστικό χρώμα της μελιτζάνας.
2. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα σκεύος, τις αλατίζουμε για να μην μαυρίσουν και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε να σταθούν για 40 λεπτά περίπου.
3. Όσην ώρα οι μελιτζάνες αφήνουν την αψάδα τους, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες σε κύβους και λιώνουμε την ή τις καυτερές πιπερίτσες. Τέλος, τρίβουμε τα καρότα.
4. Χύνουμε το αλατισμένο νερό, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τις μελιτζάνες.
5. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε με τη σειρά τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι τα καρότα, τις πιπεριές και στο τέλος τις ντομάτες. Πριν ρίξουμε τις ντομάτες, αν μας αρέσει, σωτάρουμε ελαφρά 2-3 σκελίδες σκόρδο. Στην ντομάτα προσθέτουμε την ζάχαρη και τις καυτερές πιπερίτσες.
6. Κάθε υλικό που σωτάρουμε το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε ένα άλλο σκεύος. Στο τέλος, αλατίζουμε, προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύουμε απαλά και πιπερώνουμε (αν χρειάζεται).
7. Αν η ικρά δεν έχει υγρά, ή θέλουμε τα λαχανικά να κρατούν λίγο, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε το μαγείρεμα.
8. Την ικρά μπορούμε να την αφήσουμε σε μικρά κομματάκια ή να την κάνουμε πουρέ στο μπλέντερ.

Αποθήκευση
9. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο βήμα είναι, όπως είναι καυτή, να την τοποθετήσουμε σε καυτά αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια. Η ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε στη συνταγή αυτή θα μας δώσει περίπου 2 λίτρα ικρά λαχανικών.
10. Βγάζουμε ένα-ένα τα βαζάκια με τα καπάκια τους από το βραστό νερό. Όπως είναι καυτό, το γεμίζουμε μέχρι επάνω, το κλείνουμε καλά και το γυρίζουμε ανάποδα. Το  αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τα βαζάκια με τον πουρέ λαχανικών διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη καλύτερα σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 15°C.

Σερβίρουμε την ικρά λαχανικών σαν ορεκτικό πάνω σε μικρές φέτες ζεστού λευκού ψωμιού με ή χωρίς χαβιάρι  και παγωμένη βότκα ή σα συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή κοτόπουλο.

Καλή απόλαυση!

* Αντί για πιπερίτσες, ενδιαφέρουσα καυτερή γεύση έχει η έτοιμη αρωματική πάστα  adjika (АДЖИКА) από πελτέ ντομάτας, τσίλι και σκόρδο (γεωργιανής προέλευσης) που πωλείται στα καταστήματα με ρωσικά προϊόντα.

Please follow and like us: