Ρωσική σούπα σολιάνκα

Ρωσική σούπα σολιάνκα.Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ρομαντικά πιάτα να μαγειρέψουμε για την ημέρα της γυναίκας, μια καλή επιλογή είναι η ρωσική σούπα σολιάνκα. Ταιριάζει στην περίσταση μια και το όνομά της σημαίνει συνονθύλευμα ή μείγμα από απροσδόκητα συστατικά, που προκαλεί την δημιουργικότητα του μάγειρα, αποτελεί γευστική έκπληξη για αυτόν που την δοκιμάζει και ως εκ τούτου έχοντας τα στοιχεία της φαντασίας και της έκπληξης μπορεί να προσελκύσει την προσοχή μιας γυναίκας!

Η σολιάνκα είναι από τα αντιπροσωπευτικά πιάτα της ρωσικής κουζίνας. Είναι θρεπτική ζεστή σούπα, καλός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι βαρείς ρωσικοί χειμώνες και επιπλέον η διαδικασία του μαγειρέματός της  είναι σε μεγάλο βαθμό μια δημιουργική διαδικασία, γιατί ό,τι υπάρχει στο ψυγείο μπορεί να πάει στην κατσαρόλα και το αποτέλεσμα να είναι νόστιμο.

Τα υλικά μας
500 γραμ. βοδινό κρέας με κόκκαλο
4 λουκάνικα
300-400 γραμ. διαφορετικούς τύπους αλλαντικών (ζαμπόν, μπέικον)
250 γραμ. πατάτες
3-4 αγγουράκια τουρσί
2 κρεμμύδια
1 καρότο
100 γραμ. πελτέ ντομάτας
1 λεμόνι
Λίγες πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι και ολόκληρες μαύρες ελιές
κάπαρη, μπαχάρι, πιπέρι, δάφνη, αλάτι, σκόρδο
προαιρετικά, ανάλογα με το γούστο και τη διάθεση άλλα αρωματικά βότανα (π.χ.μαϊντανός, άνηθος)
ξινή κρέμα ή σμετάνα

Προετοιμασία
1. Αρχικά ετοιμάζουμε τον ζωμό κρέατος. Βάζουμε το βοδινό σε κρύο νερό, προσθέτουμε ένα ολόκληρο κρεμμύδι, τη δάφνη, το μπαχάρι και το αλάτι. Μαγειρεύουμε για περίπου 1,5 ώρες.
2. Περίπου 30 λεπτά πριν είναι έτοιμος ο ζωμός, σωτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι, το καρότο και τα αγγούρια τουρσί, όλα ψιλοκομμένα ή τριμμένα.
3. Όταν το μείγμα είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε στο τηγάνι τα λουκάνικα και τα αλλαντικά κομμένα σε κύβους ή λωρίδες. Ανακατεύουμε πάλι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο ακόμη. Προς το τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 κουταλιές από τον ζωμό κρέατος.
4. Αφαιρούμε το κρέας από το ζωμό και ξεψαχνίζουμε το κόκκαλο.
5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρέας πάλι στην κατσαρόλα και το μείγμα από τα λαχανικά και το λουκάνικο και τις πατάτες κομμένες σε φέτες.
6. Αφήνουμε την σούπα να βράσει για άλλα 20 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, σκόρδο και τα μπαχαρικά. Κόβουμε στη μέσητο λεμόνι. Το ένα μισό το στίβουμε και το άλλο το κόβουμε σε στρογγυλές φέτες ή και ακόμη μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
7. Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, κλείνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
8. Σερβίρουμε τη σολιάνκα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σμετάνα, μαύρο ψωμί Borodinsky και πίνοντας κρύο κβας ή υδρόμελι.

Πολύ ρωσική γευστική εμπειρία!

ΥΣ. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές συνταγές. Η σολιάνκα μπορεί επίσης να γίνει με ζωμό από ψάρι ή μανιτάρια και να χρησιμοποιήσουμε καπνιστά χοιρινά παϊδάκια, εντόσθια, μπουτάκια κοτόπουλου, σολομό πέστροφα ή μανιτάρια. Ή μπορούμε να μαγειρέψουμε μια χορτοφαγική σολιάνκα με λάχανο τουρσί.

Please follow and like us: