Ρωσικό πασχαλινό τσουρέκι, κουλίτς

Οι Ρώσοι λένε ότι η ζύμη αγαπάει τα χέρια και αυτό ισχύει ιδιαιτέρως όταν κάνουμε κουλίτς, το ρωσικό πασχαλινό ψωμί ή τσουρέκι στα καθ’ημάς, που η αλήθεια είναι ότι θέλει αρκετό ζύμωμα. Στις μέρες μας όμως, αρκεί και το απλό μίξερ χειρός με γάντζους.

Η φετινή συνταγή είναι της διάσημης ρωσίδας ζαχαροπλάστριας Ελένα Σραμκό. Δεν είναι δύσκολη, αν και με αρκετά βήματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα κουλίτς τρυφερό, αρωματικό, βουτυρένιο, απολαυστικό!

Τα υλικά μας (για 10 χάρτινες φόρμες διαμ. 9 εκατ.)
1 κιλ. αλεύρι
100 γραμ. νωπή μαγιά
400 γραμ. βούτυρο (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου)
250 γραμ. ζάχαρη
300 γραμ. ζεστό γάλα (όχι καυτό)
300 γραμ. κρόκοι (αντιστοιχούν σε 15 αυγά πάνω-κάτω)
250 γραμ. σταφίδες
150 γραμ. κόντιτα (ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα)
20 γραμ. αλάτι
75 ml μπράντι ή ρούμι

10 χάρτινες κυλινδρικές φόρμες διαμ. 9 εκατ.
Μίξερ με γάντζο

Προετοιμασία
1.   Με τα χέρια σπάμε την μαγιά και την δουλεύουμε με το 1/3 της ποσότητας του αλευριού και την ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα και με τα δάκτυλά μας προσπαθούμε να διαλύσουμε τους σβώλους της μαγιάς και να κάνουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
2.   Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το τοποθετούμε στον φούρνο για 20-30 λεπτά για να φουσκώσει και να γίνει προζύμι.  Επιβοηθητικά μπορούμε να τοποθετήσουμε μαζί κι ένα μπωλ με βραστό νερό.
3.    Ξεχωρίζουμε τους κρόκους 15 αυγών που ζυγίζουν πάνω-κάτω 300 γραμ. Κρατούμε τα ασπράδια.
4.    Στο μίξερ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι.
5.    Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μην ανησυχήσετε που σβωλιάζει.
6.    Τμηματικά ρίχνουμε τους κρόκους και εξακολουθούμε να δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Εξακολουθεί να είναι σβωλωτό.
7.    Προσθέτουμε το προζύμι και ζυμώνουμε με το άγκιστρο για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια ζωντανή, ελαστική και κολλώδης μάζα.
8.    Ρίχνουμε τις σταφίδες, τα κόντιτα και το μπράντι και πάλι ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μάζα.

Μετά το ζύμωμα και πριν το φούσκωμα

9.     Μεταφέρουμε σε μεγάλο σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στον φούρνο με ένα μπωλ βραστό νερό. Αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες για να διπλασιαστεί*.

Μετά το φούσκωμα, απαλό σαν αφρός!

10.   Το πλάθουμε ελαφρά, κόβουμε κομμάτια και γεμίζουμε τις φόρμες μας μέχρι κάτω από την μέση. Βάζουμε όλες τις φόρμες στην σχάρα στον φούρνο και τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα, να ξαναφουκώσει η ζύμη.

11.   Ψήνουμε στους 160˚C για 45-60 λεπτά. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο.  Γι’ αυτό ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι για  σουβλάκια μετά το μισάωρο. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα καλύπτουμε με γλάσο και τα στολίζουμε με ξηρούς καρπούς.

Και του χρόνου! Να έχετε ένα χαρούμενο, φωτεινό Πάσχα!  

Το πρώτο κουλίτς που κόψαμε για δοκιμή : τρυφερό, αρωματικό, βουτυράτο, εορταστικό , τέλειο!

* Σε αυτήν την φάση μπορούμε να διατήσουμε την ζύμη στο ψυγείο μέχρι 1 μήνα μιας και το βούτυρο λειτουργεί σαν συντηρητικό.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.