Ρωσικό τσιζκέικ, Πάσχα αυτοκρατορική

Πάσχα αυτοκρατορική, το ρωσικό τσιζ κέικ (cheesecake).Η Πάσχα είναι το ρωσικό τσιζκέικ (cheesecake). Φτιάχνεται με άριστης ποιότητας μυζήθρα, έχει πλούσια γεύση και αποτελεί παραδοσιακά τo κύριο γλύκισμα στο πασχαλινό ρωσικό τραπέζι. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά η συγκεκριμένη λέγεται αυτοκρατορική Πάσχα εξαιτίας των πολλών υλικών της.

Τα υλικά μας
1 κιλ. μυζήθρα
450 γραμ. φρέσκο βούτυρο
5-6 κρόκους
500 γραμ. ζάχαρη
300 γραμ. κρέμα γάλακτος (33% λιπαρά)
150 γραμ. σταφίδες
150 γραμ. αμύγδαλα
150 γραμ. κόντιτα (ζαχαρωμένα φρούτα)
4 φιαλίδια σκόνη βανίλιας

Παρασκευή

1.  Κτυπούμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους.
2.  Συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αρωματίζουμε με λίγη σκόνη βανίλιας. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκοπανισμένο κάρδαμο και κοσκινισμένο από σίτα. Πάντως, η επιλογή της βανίλιας είναι εξαιρετική.
3.  Περνούμε την μυζήθρα από σίτα δύο φορές προκειμένου να αποκτήσει λεία υφή και την προσθέτουμε στο μείγμα μας.
4.  Προσθέτουμε τις σταφίδες (τις οποίες προηγουμένως έχουμε μουλιάσει σε κουαντρώ), τα αμύγδαλα και τα κόντιτα και ανακατεύουμε απαλά. Συμπληρωματικά ή εναλλακτικά με τα κόντιτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρίμα από φλούδα λεμονιού.
5.  Κτυπούμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε προσεκτικά από πάνω προς τα κάτω. Το μείγμα πρέπει να είναι απαλό και φουσκωτό.            Τέλος, προσθέτουμε 2-3 σταγόνες κουαντρώ και η γεύση γίνεται πραγματικά ξεχωριστή.
6.  Για να δώσουμε σχήμα στην Πάσχα μας θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα* που έχει ανοικτό το κάτω μέρος της και την οποία εσωτερικά έχουμε καλύψει με ένα μεγάλο κομμάτι ελαφρά υγρό τουλπάνι (μαλακή γάζα ή ύφασμα με  αραιή ύφανση που χρησιμοποιείται για να σουρώνουμε από περιττά υγρά).  Όσο καλύτερη είναι η μυζήθρα, τόσο λιγότερα υγρά θα στραγγίξουν.          Η πιο απλή λύση είναι να αγοράσουμε γάζα από το φαρμακείο – μέγεθος 36Χ40 εκ. είναι μια χαρά – και να χρησιμοποιήσουμε ένα σουρωτήρι.
7.  Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα, σκεπάζουμε από πάνω με το τουλπάνι και τοποθετούμε από πάνω ένα βαρύ σκεύος. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
8.   Πριν σερβίρουμε στην αυτοκρατορική Πάσχα την στολίζουμε σχηματίζοντας τα γράμματα Χ.Β. που είναι τα αρχικά των λέξεων Χριστός Βασκριέσε (Христос Воскресе) και σημαίνουν Χριστός Ανέστη. Επίσης, μια πολύ καλή επιλογή είναι να την σερβίρουμε σε ατομικά μπωλ, στολισμένα το καθένα με διαφορετικά φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Η αυτοκρατορική Πάσχα γίνεται εύκολα και γρήγορα, κερδίζει με την πλούσια γεύση της και συνιστάται η κατανάλωσή της σε μικρές ποσότητες.

* Η φόρμα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι λέγεται πασότσνιτσα, είναι ξύλινη, με σκαλιστές επιφάνειες  και μοιάζει με κολοβή (κόλουρη) πυραμίδα.

Παραδοσιακή ξύλινη φόρμα Σημερινή πλαστική φόρμα  
Φόρμα-για-ρωσικό-τσιζκέικ. Πλαστική-φόρμα-για-ρωσικό-τσιζκέικ. Πάσχα-σε παραδοσιακή-φόρμα.
Προσιτά υποκατάστατα
Σουρωτήρι-φόρμα-για-ρωσικό-τσιζκέικ. Πάσχα_φόρμα_1 Μεταλλική-φόρμα-για-ρωσικό-τσιζκέικ.
Please follow and like us: